‘TEMPEST' GEMİSİ İLE ROMA`ya..

‘TEMPEST

Altınoluk Mahallesinde kazıları devam eden Tarihi Antandros Şehrinden Roma'nın Efsanevi Kurucusu Aeneas'ı ‘Tempest' gemisi ile mitolojiye yolculuk başlatılacak ve Roma'ya götürülecek. Prof. Dr. Gürcan Polat, Antandros kenti de Efes gibi bir marka olabili

Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Mahallesinde kazıları devam eden Tarihi Antandros Şehrinden Roma’nın Efsanevi Kurucusu Aeneas’ı‘Tempest’ gemisi ile mitolojiye yolculuk başlatılacak ve Roma’ya götürülecek. Prof. Dr. Gürcan Polat, “Antandros kenti de Efes gibi bir marka olabilir” dedi.

Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Mahallesinde 2000 yılından bu yana Çanakkale - İzmir E–87 karayolu üzerinde kazıları devam eden Tarihi Antandros Şehrinden M.Ö. 1242 yıllarında hareket eden ve Büyük Roma İmparatorluğunun kurulmasına neden olan  ‘Tempest’ (Fırtına) gemisi yeniden yapılıp Roma’nın Efsanevi Kurucusu Aeneas’ı mitolojiye bir yolculuk başlatılarak tekrar Roma’ya götürülecek.

Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Sakaroğlu, kurucu yönetim kurulu üyesi Gülçin Cömert ve antik kentin arkeolojik kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Prof. Dr. Gürcan Polat ve CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ile birlikte TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret ettiler.

Antandros antik kentinin büyük bir kazı alanı olduğunu, çalışmalarını 2000 yılından bu yana sürdürdüklerini söyleyen kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat,

2000 yılından bu yana yaptıkları kazı çalışmalarının yöreye, bölgeye, Türkiye’ye katkı sağlaması için de çabaladıklarını belirtti.

“Bölgenin turizm açısından kalkınmasına katkı sağlayacak bir antik kente sahibiz. Antandros kenti de Efes gibi bir marka olabilir. Bunun için projelerimiz bulunuyor” diyenProf. Dr. Polat, “Bu projelerden birisi, Antandros’ta antik gemiler inşa ederek Aneas’ın izlediği rotayı izlemek suretiyle Roma’nın efsanevi kurucusunu yeniden Roma’ya götürmeyi planlıyoruz. Bu konuda İtalyanlarla ortak yapılmış AB projesi de bulunuyor. Bu nedenle Avrupalı meslektaşlarımız kadar İtalyanlar da bu projeye çok sıcak bakıyor. Gemilerin inşası ile yolculuğun tamamı da belgesel film konusu olacak” diye konuştu.

Tarihi Antandros antik kentine ziyarette bulunacağını ifade eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Antandros Antik Kenti’nin Efes gibi marka olabileceğini söyledi.

TBMM Başkanı Çiçek, Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma ve Yaşatma Derneği’nin TBMM’nin bünyesinde bulunan Mustafa Necati Kültür Evi’nde fotoğraf sergilerini açabileceklerini ve kendisinin de açılışına katılabileceğini söyledi.

KAZDAĞLARINDA  “TEMPES” GEMİSİ YAPILACAK

AB’nin destek verdiği projenin hayata geçmesiyle İtalya`nın Castro şehrinde Roma İmparatorluğu`nun temeli atan Aeneas’ın Kazdağları kerestesinden yapılan ‘Tempest’ gemisi yeniden yapılıp, mitolojiye ve nostaljik bir yolculuk başlatılacak. Kazdağındaki kerestelerden yapılan gemilerle İtalya’nın Castro şehrine ulaşılacak, Roma imparatorluğunun babası olarak bilinen Aneas’ın yolculuğunu yeniden canlandırılacak.

ROMA’NIN KURUCUSU, “ALTINOLUKLU AENEAS”

Aeneas (Eski Yunanca Αἰνείας, Latince Aeneas), Kral Ankhises ile Aphrodite`nin oğlu ve Troia kahramanlarından biridir. Latin şairi Vergilius`un şaheserinin konusu oldu ve bu Anadolulu Prens, Roma`nın milli kahramanı ve İmparator Augustus`un atası sayıldı.

Truva düştükten sonra şehirden kaçıp yeni bir yurt arayan Truvalıların önderidir. Önce sağ kurtulanlarla beraber Kaz Dağı`nın güneyindeki Antandros (Altınoluk) kentine gelip buradan gemi ile denize açılmışlardır.

Rüzgar onları Kartacaya sürüklemiştir. Kartaca Kraliçesinin bir süre misafiri olduktan sonra tekrar yola çıkarlar ve Orta İtalya’da karaya çıkarlar. Burada yerli Sabinlerle de karışarak Roma kentini kurarlar.

Truva`daki palladium adıyla bilinen heykeli beraberinde kaçırıp, kurulacak olan Roma kentinin bulunduğu yere diktiği belirtilir.

Truva`da Hektor`dan sonra en büyük kahraman sayılırdı. Dardanya prensiydi. Torunları Romulus ve Remus Roma İmparatorluğu`nu kurmuştur.

Roma mitolojisi edebiyata yansımış ve ünlü Romalı şair Vergillius ‘Aeneas’ adlı eserini yazmıştı. ‘Aeneas’ eserinde şair Troya kahramanlarından biri olan Aeneas’ın halkı ile birlikte İtalya’ya nasıl yerleştiğini anlatmış. Aeneas, Troya’lı prens Ankhises ile tanrıça Aphrodite ’nin oğludur. Tanrılar, kral Priamos soyunun sona ermesine Dardanos soyunun ise devam etmesine karar vermiştir. Bu nedenle Aeneas, annesi tanrıça Aphrodite’nin yol göstermesi ile yakınları ve halkıyla İtalya’ya varabilecektir.

Uzun ve bol serüvenli bir yolculuktan sonra Aeneas, İtalya’nın Tiber nehri kıyılarına kolonisini kurar. Burada yörenin kralı Latinus ile dost olur ancak, Yunan kolonisinin komutanı Turnus ile dövüşür ve onu yenerek öldürür. Latinus’un kızı Lavinia ile evlenerek Lavinium kentini kurar.

Bu kent sonraları Albalonga adını alacaktır. Nihayet kent Roma adını alarak çok ünlenecek ve tarihte önemli roller üstlenecektir. Aeneas soyu, oğlu Iulus ile devam eder ve bu soydan gelen Ilia ünlü ikizler Remus ve Romulus’u (Remo ve Romolo) doğurur. ENVER DOLGUN

 

 



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı